Soms is het moeilijk om te achterhalen wat een cliënt precies nodig heeft. Is dat acute zorg, thuiszorg, verpleegkundige zorg of is het misschien ook gewoon een luisterend oor? Als zorgmedewerker heb je je natuurlijk te houden aan de richtlijnen, maar is dat het enige wat geldt?
Vaak heeft een cliënt behoefte aan een luisterend oor. Iemand die de moeite neemt om zijn of haar verhaal aan te horen en dat er tijd vrij wordt gemaakt. Maar luister je ook echt naar de cliënt? Wat hij of zij écht nodig heeft? Klachten kunnen erger worden en het is niet altijd fysiek aan te duiden. Probeer daarom ook echt met gerichte aandacht er te zijn voor de cliënt, zodat hij zich gehoord voelt.
In het ziekenhuis wordt er gekeken naar het probleem. Artsen zijn er heel goed in om het probleem om dat moment aan te pakken, het fysieke probleem. In ziekenhuizen werkt men volgens bepaalde richtlijnen. Deze richtlijnen zijn niet voor elke doelgroep zo gemakkelijk te volgen. Zeker wanneer we het over ouderen hebben. Hoe reageert een oudere op een operatie? Zijn er mogelijke alternatieven voor te vinden? Je kunt wel kijken naar iemand gebroken arm, maar hoe zit het met het gebroken hart?
Bij Zorg Vooruit zijn we gewend dat onze medewerkers hart voor het werk hebben. Zij werken met liefde om de zorgbehoevende met gepaste hulp te helpen. Wel vragen we onze zorgmedewerkers de richtlijnen te volgen van iedere zorginstelling waar zij komen te werken. Maar probeer ook de cliënt te helpen door te luisteren en echt te zien wat hij nodig heeft.